Ποιος μπορεί να αντισταθεί στη γεύση και το άρωμα ενός ζουμερού ροδάκινου; Η ροδακινιά είναι ένα από τα αγαπημένα καρποφόρα δέντρα που καλλιεργούμε για να απολαύσουμε τα λαχταριστά τραγανά ροδάκινα. Το ροδάκινο έχει μεγάλη διατροφική αξία καθώς διαθέτει λίγες θερμίδες και μεγάλη ποσότητα βιταμινών, πρωτεϊνών και αντιοξειδωτικών. Υπάρχουν αρκετές επιτραπέζιες ποικιλίες ροδακινιάς που μπορούμε να καλλιεργήσουμε στον κήπο ή στο χωράφι μας, όπως οι πρώιμες Early May Crest και Μay Crest, η μεσοπρώιμη Red Haven και η όψιμη Flaminia.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα νεκταρίνια είναι ποικιλία ροδάκινου χωρίς χνούδι που διαθέτουν σκληρή σάρκα, οι γιαρμάδες διαθέτουν μαλακή πολύ σάρκα με εξαιρετικό άρωμα ενώ τα ροδάκινα με την λευκή σάρκα, έχουν ιδιαίτερη γεύση. Πολύ γνωστή λευκόσαρκη ποικιλία είναι η ποικιλία Ούφο που είναι πλατύκαρπη και έχει πρώιμη ωρίμανση.

Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια της ροδακινιάς;

Η ροδακινιά ευδοκιμεί σε ελαφρά εδάφη που έχουν καλό αερισμό και αποστράγγιση. Αποφεύγουμε να την φυτέψουμε σε ασβεστούχα εδάφη καθώς θα παρουσιάζει προβλήματα έλλειψης στοιχείων όπως σιδήρου και ψευδαργύρου καθώς και σε εδάφη με υψηλή αλατότητα. Η ροδακινιά ως δέντρο έχει μικρή διάρκεια παραγωγικής ζωής περίπου 15-20 χρόνια. H ροδακινιά χρειάζεται μία περίοδο ψύχους για να έχει ικανοποιητική ανθοφορία την περίοδο της άνοιξης.

Απαιτεί αρκετή ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες την περίοδο του καλοκαιριού για να μας δώσει καλή καρποφορία και νόστιμους γευστικούς καρπούς. Καλύτερα να την φυτεύουμε σε μέρη που έχει χαμηλά επίπεδα υγρασίας καθώς αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν την ροδακινιά. Η φύτευση γυμνόρριζων (χωρίς χώμα) δενδρυλλίων γίνεται μέσα το χειμώνα ενώ η μεταφύτευση δενδρυλλίων ροδακινιάς γίνεται στις αρχές της άνοιξης

Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα η ροδακινιά;

H ροδακινιά χρειάζεται τακτικά ποτίσματα και άφθονο νερό την περίοδο από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου για να έχουμε μεγάλους και εύγευστους καρπούς. Ποτίζουμε περίπου 2 φορές τη βδομάδα, ανάλογα βέβαια τις συνθήκες του καιρού και το είδος του εδάφους. Βέβαια, το υπερβολικό πότισμα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σαπισματος των ριζών, ειδικά σε νεαρά δενδρύλλια, όταν δεν στραγγίζει καλά το νερό.

Επίσης, τα νεαρά δενδρύλλια ροδακινιάς χρειάζονται καλής ποιότητας νερό με χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα για να μπορέσουν να αναπτυχθούν. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα ακανόνιστα ποτίσματα΄κατά την περίοδο της ανθοφορίας μπορεί να προκαλέσουν πτώση των ανθέων ή των μικρών καρπών.

Τι λίπασμα βάζουμε στη ροδακινιά;

Η ροδακινιά χρειάζεται πλήρες βιολογικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο και κάλιο για να έχει καλή ανάπτυξη και καρποφορία. Κατάλληλη εποχή για τη λίπανση της ροδακινιάς είναι στα τέλη του χειμώνα. Σε μεγάλα δέντρα προσθέτουμε 1-2 κιλά πλήρες βιολογικό λίπασμα, ενώ η προσθήκη οργανικής ουσίας με την ενσωμάτωση κοπριάς ή κομπόστ θα βοηθήσει σημαντικά. Συμπληρωματικά, βάζουμε βιολογικό λίπασμα καλίου στα μέσα της άνοιξης για να πετύχουμε αύξηση του μεγέθους και της καλής ωρίμανσης των καρπών. Τέλος, επειδή η ροδακινιά είναι ευαίσθητη στην έλλειψη σιδήρου, μπορεί να γίνει προσθήκη χηλικού σιδήρου 100-200 γραμμάρια ανά δέντρο την περίοδο της άνοιξης.

 

Διαβάστε το πλήρες άρθρο στην ιστοσελίδα Τα Μυστικά του Κήπου.